Tarttuvatko virukset?

Miten virukset tarttuvat?

Flunssavirukset voivat tarttua sekä suorassa kontaktissa, esimerkiksi jos kättelee tartunnan saanutta, tai epäsuorassa kontaktissa, jos koskettaa jotain, mitä on aiemmin koskettanut sairas ihminen, jolla on ollut viruksia käsissään.

Virukset voivat elää puoli vuorokauttakin kovilla pinnoilla, kuten pöydillä, ovenkahvoissa ja kännyköissä, mutta ne eivät selviydy aivan yhtä pitkään iholla ja pehmeillä pinnoilla, kuten vaatteissa. Virustartunnan voi saada myös, jos tartunnan saanut aivastaa tai yskii aivan vieressä ja ilmaan leviää pikkuruisia, viruksia täynnä olevia nestepisaroita; tätä sanotaan pisaratartunnaksi.

Toisin kuin bakteerit virukset eivät pysty lisääntymään yksinään, vaan niiden säilyminen hengissä riippuu täysin siitä, pystyvätkö ne kiinnittymään isäntään, jolla on eläviä soluja. Virukset tarttuvat yleensä nopeasti ja ovat erityisen tartuttavia ensimmäisinä päivinä tartunnan jälkeen, osittain siksi, että viruksen kantaja ei aina tiedä tartunnasta ja levittää sitä tietämättään. Flunssat tarttuvat helpoimmin talvikaudella, kun ihmiset viettävät enemmän aikaa sisällä.

Flunssavirukset voivat tarttua sekä suorassa kontaktissa.

Viruseptinista tehdyt kliiniset tutkimukset eivät sisällä tietoja uudesta SARS-CoV-2 -koronaviruksesta.