Iskikö syysflunssa? Näin lyhennät flunssan kestoa

Iltalehti 06.09.2020

Tänä vuonna flunssakautta odotetaan jännittyneinä. Kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat, muista, että flunssaa voi hoitaa ja sen kestoon vaikuttaa.

Syksy on virusten ja flunssapöpöjen suosikkivuodenaika. Niin on tänäkin vuonna, vaikka koronapandemia opettikin meidät välttelemään viruksia tehokkaasti.

Mekaaniset virusten torjuntatavat eli etäisyyksistä huolehtiminen, yskimisen välttäminen ja runsas käsienpesu ovat tehokkaimpia tapoja ehkäistä virusten leviäminen. Vaikka varotoimia jatketaankin, on silti odotettavissa, että virukset innostuvat leviämään ilman kylmetessä ja kuivuessa. Omasta vastustuskyvystä voi huolehtia pitämällä huolta terveydestään, nukkumalla hyvin ja säännöllisesti ja syömällä monipuolisesti terveellistä ruokaa.

Tavallinen ihminen ei oikeastaan pysty tekemään muuta. Perusterveen aikuisen ei kannata esimerkiksi syödä erilaisia ravintoainelisiä, esimerkiksi C-vitamiinia, parantaakseen elimistönsä puolustuskykyä.

– Ei ole tutkimuksellista näyttöä siitä, että perusterveen ihmisen kannattaisi ennaltaehkäistä virustauteja syömällä säännöllisesti jotain ravintoainetta. Jos jollain ravintoaineella olisi vaikutusta, pitäisi myös pohtia, kuinka paljon sen pitkäaikainen käyttö maksaisi ja olisiko se kannattavaa, sanoo dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta. Hän on tutkinut virusten aiheuttamien hengitystieinfektioiden hoitamista ja ennaltaehkäisyä.

Kun virus iskee

Entä mitä on tehtävissä, jos virus pääsee varotoimista huolimatta yllättämään? Usein immuunipuolustusjärjestelmämme puuttuu peliin nopeasti.

–Valkosolut hyökkäävät viruksen kimppuun ja saattavat nujertaa sen nopeastikin. Kun illalla on mennyt nukkumaan kurkku kipeänä ja viluisena, voi aamulla olo olla taas normaali, Hemilä selvittää.

Jos virus taas pääsee tunkeutumaan elimistöön ja lisääntymään, oireet pahenevat. Kuume nousee, lihaksia ja päätä saattaa särkeä, kurkku tuntuu kipeältä ja yskittää. Suomalainen aikuinen sairastaa keskimäärin pari flunssaa vuodessa. Flunssan pituus vaihtelee päivästä jopa kolmeen viikkoon. Sanonnan mukaan flunssa kestää kaksi viikkoa tai hoidettuna 14 päivää.

– Se on jo vanha vitsi, toteaa Hemilä.

– Sitä mukaa kun uutta tutkimustietoa kertyy, päivittyvät tietomme myös siitä, mitkä hoitokeinot auttavat ja mitkä eivät. Tehoavia hoitomuotoja on jo kehitetty, ja flunssien kestoon voidaan nykyisin vaikuttaa. Hemilä on tutkinut erilaisia flunssan hoitomuotoja. Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että C-vitamiini ja sinkki lyhentävät flunssan kestoa. Sinkki tulee nauttia imeskelytablettien muodossa, jotta sinkki pääsee vaikuttamaan paikallisesti nielun alueella. C-vitamiini kannattaa juoda poretablettina.

Nopeammin terveeksi

Markkinoilla on myös muita hoitovalmisteita, jotka valmistajiensa mukaan tehoavat flunssan oireisiin ja lyhentävän sairastamisaikaa. Yksi tällainen hoitovalmiste on Viruseptin. Viruseptin-suihkeet sisältävät punaisista merilevistä saatavaa iota-karrageenia (Carragelose®). Valmistaja kertoo, että tämä sokerin sukuinen aine ympäröi viruspartikkelit ja estää niitä kiinnittymästä nielun limakalvoille. Samalla se tukee elimistön luontaista vastustuskykyä flunssaviruksia vastaan kosteuttamalla limakalvoja.

Karrageenista on tehty neljä tieteellisissä julkaisuissa julkaistua kliinistä tutkimusta, joissa selvitettiin sen vaikutusta flunssan oireisiin. Tutkimusten mukaan karrageeni lyhensi sairastamisaikaa keskimäärin kaksi päivää ja vähensi virusten määrää tehokkaasti. Lisäksi se lievitti flunssan oireita. Erityisen kiinnostavana Hemilä pitää yhdistelmätutkimusta, jossa selvitettiin 254 koehenkilöllä, kuinka monta päivää karrageenia sisältänyt nenäsuihke lyhensi flunssan kestoa. Rino- ja koronavirusten sekä tyypin A influenssatartunnan saaneiden aikuisten ja lasten sairausaika lyheni 20–30 prosenttia eli keskimäärin noin kahdella vuorokaudella.

Entä tehoaako Viruseptin myös uuteen koronavirukseen? Siitä ei ole tutkimustietoa.
– Itse kysyisin kuitenkin, miksi se ei toimisi uuttakin koronavirusta vastaan, sillä tutkimusten mukaan se tehoaa koronavirusten aiheuttamiin flunssiin. Kun karrageenin vaikutus on niin laajaa, että se tehoaa myös rinovirusten ja influenssavirusten aiheuttamiin tauteihin, niin miksi se ei tehoaisi uuteen koronavirukseen, pohtii Hemilä.

Toimiva hoito myös lapsille

Karrageenia on tutkittu myös lapsilla. Pikkulapset sairastavat aikuisia huomattavasti useammin flunssia. Heillä on keskimäärin kuusi viruksen aiheuttamaa flunssaa vuodessa. Se tarkoittaa pahimmillaan kymmeniä sairauspäiviä sekä lapsille että heidän vanhemmilleen.

– Tällaisia hoitovalmisteita ei yleensä tutkita lapsilla, mutta karrageenia on tutkittu. Lapsitutkimuksessa keskimääräinen koehenkilöiden ikä oli viisi vuotta, joten he olivat päiväkoti-ikäisiä. Suusuihkeena annettu karrageeni lyhensi pikkulasten flunssan kestoa kaksi päivää, Hemilä kertoo.

Jos hoitovalmiste lyhentää sairauden kestoa edes päivän, voi vuoden aikana säästyä monta sairauspäivää. Siis vähemmän valvottuja öitä, valuvia neniä – ja stressaantuneita vanhempia.

Dosentti Harri Hemilä on Helsingin yliopiston tutkija. Hän kommentoi artikkelissa pyynnöstä tieteellisiä karrageenista tehtyjä tutkimuksia riippumattomana asiantuntijana.

Lue myös

Uusi ase flunssaa vastaan.
Ilta-Sanomat 22.9.2020

Onko suihkeiden tehosta näyttöä?
MediUutiset 13.3.2020