Näin tunnistat flunssan oireet

Väsyttääkö sinua tavallista enemmän ja onko olo voimaton? Voi olla että olet sairastumassa flunssaan. Yleinen sairauden tunne on usein flunssan ensimmäinen oire, mutta tavallisesti myös muita infektion merkkejä ilmenee nopeasti. Vuotava nenä, yskä, kurkkukipu, lievä kuume ja nenän tukkoisuus ovat klassisia flunssan oireita.

Joskus flunssa sekoitetaan influenssaan sillä molemmat ovat virusinfektioita. Molemmat aiheuttavat hengitystietulehduksen ja samantyyppisiä oireita, mutta joitakin eroja niillä on. Yksi eroista on, että flunssan oireet ovat lievempiä ja alkavat hitaasti, kun taas influenssa iskee yleensä nopeasti ja aiheuttaa särkyä ja korkeaa kuumetta. Influenssa kestää myös kauemmin kuin tavallinen flunssa.

Tavallisia flunssan oireita

 • Aivastelu
 • Nenän vuotaminen
 • Nenän tukkoisuus
 • Yskä / limainen yskä
 • Kurkkukipu
 • Käheys
 • Päänsärky
 • Säryt muualla kehossa
 • Paineen tunne sivuonteloiden kohdalla
 • Lievä kuume (tavallisinta lapsilla)
 • Ruokahaluttomuus
Vuotava nenä, yskä, kurkkukipu, lievä kuume ja nenän tukkoisuus ovat klassisia flunssan oireita.

Vuotava ja tukkoinen nenä

Flunssa iskee ylähengitysteiden limakalvoihin, jotka reagoivat lisäämällä limaneritystä. Tämä johtaa yleensä nenän vuotamiseen, joka on kehon keino hankkiutua eroon viruksesta. Samanaikaisesti vuotavan nuhan kanssa nenän sisäpinta tulehtuu ja turpoaa, niin että nenä tuntuu tukkoiselta. Tämä voi vaikeuttaa hengittämistä varsinkin yöllä makuuasennossa, kun veri pakkautuu nenään. Infektion alussa nenästä vuotava lima on yleensä melkein läpinäkyvää ja vetistä mutta paksuuntuu sitten ja muuttuu kellertäväksi tai vihertäväksi. Tämä on aivan normaalia eikä välttämättä tarkoita sitä, että kyseessä olisi jokin komplikaatio tai bakteeri-infektio. Mutta ellei nuha parane kymmenessä päivässä, ja jos poskissa, otsalla, yläleuassa tai silmien ympärillä on paineen tuntua tai kipua, flunssa on voinut johtaa sivuontelotulehdukseen.

Yskä, käheys ja kurkkukipu

Yskä on kehon tapa suojata keuhkoja hankkiutumalla eroon hengitysteissä olevasta limasta ja hiukkasista. Flunssassa on tavallista, että hengitysteiden limakalvot ärtyvät, ja se voi aiheuttaa ärsytysyskää. Muutaman päivän kuluttua hengitysteissä voi alkaa muodostua enemmän limaa, ja yskä voi muuttua rahisevaksi ja limaiseksi. Silloin yskökset voivat olla keltaisia tai vihertäviä. Myös äänihuulet voivat flunssan yhteydessä ärtyä ja tulehtua, ja se voi aiheuttaa käheyttä.

Kuume ja särky

Kuume on merkki siitä, että immuunipuolustus hoitaa tehtäväänsä eli taistelee kehossa kiertäviä viruksia tai bakteereita vastaan. Flunssan yhteydessä kuume on yleisempää lapsilla kuin aikuisilla, mutta poikkeuksia on. Kuumeen nousun huomaa siitä, että paleltaa ja keho tuntuu aralta. Kun kuume laskee, voi sen sijaan hikoiluttaa.

Viruseptinista tehdyt kliiniset tutkimukset eivät sisällä tietoja uudesta SARS-CoV-2 -koronaviruksesta.