Bakteerien ja virusten ero

Mitä bakteerit ovat?

Bakteerit ovat hyvin pieniä, yksisoluisia eliöitä, joita on kaikkialla, sekä ihmisen kehossa että ympäristössä. Ne lisääntyvät nopeasti jakautumalla ja ovat hyvin sopeutumiskykyisiä, ja siksi ne voivat elää ääriolosuhteissa.

Ihmisessä on iholla ja limakalvoilla 1,5 kiloa bakteereita. Tätä bakteeristoa kutsutaan normaaliflooraksi, ja se on ihmiselle hyödyllinen. Se vastustaa ihmiseen ulkoapäin tunkeutuvia tautia aiheuttavia bakteereita ja säätelee monia elintoimintoja. Ihmisen oman bakteeriston epätasapaino on tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi allergian syntyyn, lihavuuteen, diabetesriskiin, moniin autoimmuunisairauksiin ja syöpäriskeihin. Antibioottihoito häiritsee aina ihmisen normaaliflooraa, ja sen epätasapaino jatkuu kuukausia hoitokuurin jälkeen. Lapsi on kohdussa bakteeriton (steriili) ja saa bakteeristonsa äidiltään synnytyksen ja imetyksen yhteydessä.

Bakteerit ovat ennen kaikkea hyödyllisiä. Luonnon elollisen aineksen kiertokulku tarvitsee mädättäjä- ja lahottajabakteereja. Ihmisen hyötykäytössä bakteerit ovat esimerkiksi elintarviketeollisuudessa, öljyperäisten jätteiden hajottamisessa, rokotetuotannossa sekä lääkkeiden kehittelyssä ja tuotannossa. Osa antibiooteista on bakteerien tuotteita.

Valitettavasti on myös paljon sairautta aiheuttavia eli patogeenisia bakteereita. Esimerkiksi borrelioosi, hinkuyskä, tuberkuloosi, klamydia sekä pneumokokkien ja salmonellan aiheuttamat sairaudet ovat bakteerien aiheuttamia.

* LÄHDE Duodecim: Infektioiden aiheuttajat: loiset, bakteerit, sienet, alkueläimet, virukset ja prionit

Mitä eroa bakteereilla ja viruksilla on?

Sekä virukset että bakteerit voivat aiheuttaa sairauden tunkeutumalla elimistöön, ja tartunta tapahtuu suunnilleen samalla tavalla. Niillä on silti myös paljon eroa. Bakteerit ovat suurempia kuin virukset ja voivat elää ja menestyä melkein missä vain, kun taas virukset pystyvät lisääntymään vain tunkeutumalla eläviin soluihin. Bakteeri- ja virusinfektioita myös hoidetaan eri tavalla. Virussairauksiin on vähemmän lääkkeitä, ja vaikka antibiootit tehoavat bakteereihin, ne eivät vaikuta lainkaan viruksiin. Vain muutamiin virustauteihin on olemassa tehokas lääkehoito. Joihinkin virustauteihin on tehokas rokote.

Viruseptinista tehdyt kliiniset tutkimukset eivät sisällä tietoja uudesta SARS-CoV-2 -koronaviruksesta.